OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Vi söker dig som har goda kunskaper i livsmedelsmikrobiologi och som vill bidra till en hållbar livsmedelskonsumtion i Sverige. Är du van att ta egna initiativ, är effektiv och drivs av att engagera medarbetare? Vill du vara med och utveckla Risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket? Då kan arbetet som teamchef vara något för dig. Vi på Livsmedelsverket är sedan årsskiftet nyinflyttade i toppmoderna lokaler med aktivitetsbaserat arbetssätt, i hjärtat av innovativa Uppsala science park.
Beskrivning av avdelningen
Risk- och nyttovärderingsavdelningen är en tvärvetenskaplig avdelning med experter inom nutrition, toxikologi, mikrobiologi och matvaneundersökningar. Vi utarbetar risk- och nyttovärderingar och andra kunskapsunderlag inom våra expertområden som underlag för Livsmedelsverkets rekommendationer och råd, regelarbete och för den riskbaserade kontrollen. Arbetet kan innebära att göra sammanvägningar av riskfaktorer och nyttofaktorer, t.ex. genom att använda systematiska litteraturstudier.
Arbetsuppgifter
Som teamchef coachar och skapar du förutsättningar för teamets och medarbetarnas utveckling. Du har personalansvar för cirka sju sakkunniga medarbetare som har fokus på vetenskapliga underlag inom området biologiska faror. Som teamchef för dina medarbetare har du ansvar för bland annat rekrytering, arbetsmiljö, verksamhetsplanering och uppföljning av ditt team.
Som teamchef ingår du i avdelningens ledningsgrupp som tillsammans planerar, följer upp och utvecklar avdelningens verksamhet och dess bidrag till Livsmedelsverkets mål.
Vi söker en person som kan leda och utveckla teamet mot uppsatta mål i samklang med avdelningens och Livsmedelsverkets mål att uppnå en hållbar livsmedelskonsumtion som bidrar till god och jämlik hälsa och till att miljökvalitetsmålen nås.
Som chef för teamet tar du ansvar för och samordnar teamets arbete med att ta fram riskvärderingar och liknande vetenskapliga underlag samt att bedriva kunskapsuppbyggnad och omvärldsbevakning inom området biologiska faror. Området omfattar bakterier, jäst- och mögelsvampar, virus, parasiter, prioner samt antibiotikaresistens hos bakterier – i livsmedel inklusive dricksvatten. Underlagen ligger till grund för livsmedelsverkets riskhantering bland annat kontrollåtgärder och kostråd. I teamets uppgifter ingår även utveckling av metoder inom riskvärdering, kompetensuppbyggnad och att bedriva en systematisk omvärldsbevakning. Du understödjer avdelningens samarbeten med andra myndigheter i Sverige, Norden och andra EU länder samt den Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). Du upprätthåller goda relationer med personal på alla nivåer samt interna beställare som är beroende av avdelningens vetenskapliga underlag.
Dina kvalifikationer
Vi söker dig som har relevant universitets- eller högskoleutbildning inom området mikrobiologi samt arbetslivserfarenhet inom biologiska faror. Det är meriterande om du har en doktorsexamen inom teamets ansvarsområde. Det är även meriterande att du har erfarenhet av personalansvar, verksamhetsstyrning och erfarenhet av att arbeta inom en myndighet. För tjänsten krävs att du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
Som person har du intresse för ledarskap och strävar efter att praktisera coachande förhållningsätt som ger dina medarbetare utrymme och ansvar att växa. Med tydlig och lyhörd kommunikation skapar du engagemang och förtroende bland dina medarbetare. Du planerar, organiserar och följer upp verksamheten med god struktur, både på kort och på lång sikt och inger förtroende när du förmedlar information på ett sådant sätt att alla förstår. Du eftersträvar kvalitetssäkrade arbetsflöden. Du har mod att fatta beslut och ta ansvar för dessa. Teamet har många samarbeten och uppdrag både inom och utanför Livsmedelsverket, det är därför avgörande att du är utåtriktad och har god samarbetsförmåga. Vi ser även gärna att du har erfarenhet av nätverksbyggande och internationellt samarbete. Dina personliga egenskaper är särskilt viktiga i rollen som teamchef.
Svenskt medborgarskap
Anställningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Du måste för detta vara svensk medborgare. All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Kontakt: Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Per Bergman. Representant för SACO-S är Åsa Svanström och för ST Anneli Widenfalk. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.
Sista ansökningsdag: 2022-03-08. Ansök via platsannonsen på livsmedelsverket.se/lediga jobb, märk ansökan med diarienummer.
Anställningsform: Tillsvidare
Omfattning: Heltid
Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse
Område/avdelning: Undersökning och vetenskapligt stöd/Risk- och nyttovärderingsavdelningen
Diarienummer: 2022/00680
Vi tillämpar 6 månaders provanställning. Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Livsmedelsverket arbetar för säker mat och bra dricksvatten, bra matvanor och att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller. Livsmedelsverket är Sveriges myndighet på livsmedelsområdet. Här arbetar landets främsta experter på livsmedel med vetenskap, råd, kontroll och krisberedskap.
På Livsmedelsverket erbjuds intressanta arbetsuppgifter inom viktiga samhällsområden som livsmedel, hälsa, miljö och djurskydd. Totalt är vi cirka 630 medarbetare, varav drygt 330 i Uppsala och ytterligare 300 arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.