OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Vill du leda ett team som arbetar för att främja en hållbar livsmedelskonsumtion? Teamet arbetar för att Sverige fortsatt ska ha säker mat och säkert dricksvatten genom att hantera risker kopplade till livsmedelskonsumtion särskilt för riskgrupper. Miljöfrågor, klimatanpassning och civilt försvar är viktiga arbetsuppgifter, likväl som att bidra till omställningen till ett hållbart livsmedelssystem. Sök tjänsten som Teamchef för team Risk/nyttohantering och miljö senast den 8/12 2021.
Varför Livsmedelsverket?
Arbetet med omställningen till en hållbar livsmedelskonsumtion där alla ska ha säkra livsmedel och säkert dricksvatten är angeläget, det vi gör når ut i samhället. Myndighetens arbete med klimatanpassning och civilt försvar bidrar till att rusta Sverige för framtiden. Livsmedelsverket har sedan årsskiftet toppmoderna lokaler där vi arbetar aktivitetsbaserat, i hjärtat av innovativa Uppsala Science Park.
Team Risk/nyttohantering och miljö
Teamet har som uppgift att arbeta med risk-och nyttohantering i frågor som rör säkra livsmedel och hållbar livsmedelskonsumtion inom områdena toxikologi, mikrobiologi, allergi och miljö. Arbetet präglas av en tvärvetenskaplig dialog med mycket utåtriktad verksamhet. Den risk- och nyttohantering som utförs av teamet är den extra pusselbiten som behövs när lagstiftning och kontroll behöver kompletteras med exempelvis ett råd eller information. En god hälsa hos befolkningen är ett övergripande mål, där riskgrupper är prioriterade i vårt arbete. Teamet ansvarar för Livsmedelsverkets arbete med miljöfrågor och klimatanpassning inom livsmedelssektorn, samordnar avdelningens kvalitetsarbete och medverkar i arbetet med civilt försvar. Teamet driver också Livsmedelsverkets upplysningstjänst Fråga oss.
I teamet, som tillhör avdelningen Hållbara matvanor, arbetar idag åtta personer med olika kompetenser och stort engagemang. Vi har förmånen att få arbeta med en bredd av frågor, där vi medverkar till hållbara säkra livsmedel, en klimatanpassad livsmedelsförsörjning samtidigt som vi bidrar till omställningen mot en hållbar livsmedelskonsumtion. Arbetet sker i nära samarbete med det andra teamet på avdelningen. Vi befinner oss i ett utvecklingssprång, och välkomnar dig som trivs med utvecklings- och förändringsarbete.
Arbetsuppgifter
Vi söker en teamchef som med aktivt ledarskap vägleder och utvecklar teamet såväl i det dagliga som det strategiska arbetet. Som teamchef har du personal- och arbetsmiljöansvar för medarbetarna i teamet. Kompetensen i teamet är hög, och du drivs av att skapa förutsättningar för medarbetarna att utvecklas. Du säkerställer att teamet har rätt kompetens nu och i framtiden.
Du ingår i avdelningens ledningsgrupp, där du driver relevanta frågor och aktivt medverkar till avdelningens utveckling och vårt bidrag till att Livsmedelsverket når de högt satta målen. Du säkerställer att de kunskapsunderlag, rapporter och bedömningar som teamet tar fram är relevanta och har vetenskaplig grund. Du företräder Livsmedelsverket i frågor inom teamets ansvarsområden.
Avdelningen har mycket samarbete med andra myndigheter i framför allt Sverige och Norden, men även andra EU-länder. Nätverket är brett, du bidrar till att utveckla och vårda våra goda relationer med kollegor och externa samarbetspartners inom myndigheter, vård, näringsliv och akademin. Myndighetens bidrag till det civila försvaret är en viktig uppgift, och tjänsten är säkerhetsklassad.
Din profil
Vi söker dig som har relevant naturvetenskaplig universitets- eller högskoleexamen samt har arbetslivserfarenhet inom ett eller flera av ämnesområdena mikrobiologi, toxikologi, biologi, allergi, miljö, nutrition, agronomi. Du ska ha erfarenhet av arbete med att analysera, tolka och omsätta information från vetenskapliga underlag. Det är meriterande om du har en doktorsexamen inom teamets ansvarsområde, samt om du har arbetslivserfarenhet inom risk/nyttohantering, konsekvensbedömningar och kommunikation, exempelvis som talesperson.
Du ska ha erfarenhet av personalansvar. Det är meriterande om du har erfarenhet av förändringsledning och verksamhetsstyrning. För tjänsten krävs att du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
Som person är du modig, utåtriktad och kommunikativ. Ditt arbetssätt är strukturerat och strategiskt där du eftersträvar kvalitetssäkrade arbetsflöden. Du drivs av sakfrågorna och har ett sant intresse att utöva ett ledarskap som utvecklar såväl medarbetare som teamets ansvarsområde. Teamet har många samarbeten och uppdrag både inom och utanför Livsmedelsverket. Det är därför avgörande att du har dokumenterat god samarbetsförmåga. Vi ser gärna att du har erfarenhet av nätverksbyggande och samverkan med intressenter utanför myndigheten både nationellt och internationellt. Vi lägger mycket stor vikt vid dina personliga egenskaper.
Svensk medborgare: Anställningen är placerad i säkerhetsklass och en säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras innan beslut om anställning fattas. Därför måste du vara svensk medborgare.
Kontakt: Du är välkommen att kontakta rekryterande avdelningschef Britta Ekman. Representant för SACO är Åsa Brugård Konde och för ST Anders Staffas. Samtliga nås via växel, tel. 018-17 55 00.
Sista ansökningsdag: 2021-12-08. Ansök via platsannonsen på livsmedelsverket.se/lediga jobb, märk ansökan med diarienummer.
Anställningsform: Tillsvidare
Omfattning: Heltid
Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse
Område/avdelning: Undersökning och vetenskapligt stöd/Avdelningen Hållbara matvanor/Team Risk-nyttohantering och miljö
Placeringsort: Uppsala
Diarienummer: 2021/05145
Vi tillämpar sex månaders provanställning. Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju. All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Välkommen med din ansökan!
Livsmedelsverket arbetar för säker mat och bra dricksvatten, bra matvanor och att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller. Livsmedelsverket är Sveriges myndighet på livsmedelsområdet. Här arbetar landets främsta experter på livsmedel med vetenskap, råd, kontroll och krisberedskap.
På Livsmedelsverket erbjuds intressanta arbetsuppgifter inom viktiga samhällsområden som livsmedel, hälsa, miljö och djurskydd. Totalt är vi cirka 630 medarbetare, varav drygt 330 i Uppsala och ytterligare 300 arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.