OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Alla i Sverige ska ha säker mat och säkert dricksvatten – även i kris eller krig. Här har Livsmedelsverket en avgörande roll i byggandet av en ny livsmedelsberedskap. Har du förmåga att arbeta strategiskt, skapa riktning och engagera dina medarbetare kring våra gemensamma mål? Då kan tjänsten som enhetschef hos oss vara rätt för dig.Varför Livsmedelsverket
Varje dag måste en komplex livsmedelskedja fungera för att alla i hela Sverige ska få mat och dricksvatten. Kedjan måste också fungera vid kris, eller värsta fall krig, och under en längre tid. Livsmedelsverket samordnar och driver tillsammans med andra myndigheter kris- och beredskapsplaneringen inom livsmedelsförsörjning, inklusive dricksvatten. Vi arbetar även nära tillsammans med de andra sektorsmyndigheterna för att stärka beredskapen inom civilt försvar. Samverkan med näringslivet är centralt och kommer få en avgörande betydelse för att kunna hantera samhällsstörningar i hela hotskalan. För att lyckas med vårt uppdrag och möta snabbrörliga förändringar är omvärldsbevakning och vårt medarbetarskap och ledarskap centralt för oss.
Din roll
I din roll hos oss leder du den fortsatta uppbyggnaden av Sveriges dricksvattenberedskap genom att omhänderta fattade och kommande politiska beslut och inriktningar vid en av våra tre enheter på avdelningen. Du ansvarar för utveckling av enhetens ansvarsområden, sätter upp mål och skapar struktur för enhetens verksamhet. Arbetet innebär att du har regelbunden kontakt med företrädare för dricksvattensektorn, och andra myndigheter. För oss är omvärldsbevakning en del av att bli framgångsrika med att nå ut med vår kompetens samt att utvecklas i våra roller.
Enheten för dricksvattenberedskap ingår i avdelningen Livsmedels- och dricksvattenförsörjning och som enhetschef ingår du i avdelningens ledningsgrupp. I ett nära samarbete med avdelningschef och de andra enhetscheferna bidrar du till utveckling av avdelningen och hela Livsmedelsverket.
I ditt chefskap ansvarar du för verksamhetsplanering, budgetarbete och uppföljning. Som chef skapar du förutsättningar för utveckling och lärande för cirka 5 medarbetare som alla tar stort ansvar i arbetet. En framgångsfaktor i ditt ledarskap är lyhördhet och dialog. Du coachar och stödjer dina medarbetare i prioritering och delegerar för ett högt engagemang mot goda resultat.
Avdelningen för livsmedel- och dricksvattenförsörjning
Avdelningen livsmedels- och dricksvattenförsörjning ansvarar för att myndigheten utför de uppgifter som följer av att Livsmedelsverket är sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten. Som medarbetare är vi ett internt och externt expertstöd för krisberedskap och civilt försvar. Avdelningen ansvarar för Livsmedelsverkets uppdrag att nationellt samordna kris- och beredskapsplanering avseende livsmedels- och dricksvattenförsörjning. Vid avdelningen ansvarar vi även för tillsyn avseende informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster inom sektorns leverans och distribution av dricksvatten. Totalförsvarsplanering och förmågeutveckling är några viktiga uppgifter i vårt uppdrag. Avdelningen växer och ändrar organisering vid årsskiftet.
Din kompetens
Vi söker dig som har en akademisk examen och aktuell chefs- eller ledarerfarenhet av att leda experter. Det krävs att du har erfarenhet av samarbete på strategisk nivå med Regeringskansliet eller myndighetsledning. Du har mycket god kunskap om Sveriges försörjnings- och dricksvattenberedskap samt aktuell kunskap om det svenska beredskapssystemet.
Det krävs mycket goda språkkunskaper i svenska och goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.
Dina personliga egenskaper
Som person är du trygg i din ledarroll och van vid att ange riktning och skapa engagemang för din arbetsgrupp. Du har ett tillitsbaserat ledarskap där du med gott omdöme coachar din medarbetargrupp att ta ansvar. Du är inkluderande och utvecklande i ditt ledarskap och stödjer i prioriteringar. Du tar initiativ och driver utveckling, vilket kräver att du är kommunikativ och lyhörd.
Du är bekväm i att agera självständigt och att nyttja dina specialistkunskaper, fatta beslut men också van att delegera. Du bygger och upprätthåller goda relationer och nätverk internt och externt. Din förmåga att blicka framåt, formulera strategier och se helheter är av största vikt för att du ska blir framgångsrik i rollen. Vid vårt urval kommer vi att lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna.
Välkommen att kontakta oss
Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Daniel Karlsson. Representant för Saco-S är Karin Gustavsson och för ST Annie Gozzi. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00.
Sista ansökningsdag är 202X-10-12. Ansök via platsannonsen på Lediga jobb (livsmedelsverket.se), märk ansökan med diarienummer 2023/03766. Ansökan ska vara skriven på svenska.
Mer information om tjänsten
Anställningsform: Tillsvidare, Heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning
Tillträde: Omgående, enligt överenskommelse
Organisationstillhörighet: Avdelningen för livsmedel- och dricksvattenförsörjning/ Enheten för dricksvattenberedskap
Placeringsort: Uppsala
Denna tjänst är placerad i säkerhetsklass och svenskt medborgarskap är ett krav för anställning. En säkerhetsprövning kommer att genomföras i enlighet med gällande säkerhetsskyddslagstiftning.
All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Inför intervju
Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om Livsmedelsverket
Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt,
och en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris.
Våra verktyg är kunskap, råd, regler och kontroll.
Totalt är vi cirka 630 medarbetare, varav drygt 330 i Uppsala och ytterligare 300 som arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.