OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Varför Livsmedelsverket
Intresset för frågor om mat och dricksvatten är idag stort. Frågor kring mat och dricksvatten berör alla på ett eller annat sätt. På Livsmedelsverket bidrar vi till att maten och dricksvattnet är säkert för Sveriges konsumenter, till att ingen blir lurad om vad maten innehåller och till en hållbar livsmedelskonsumtion. Livsmedelsverket är med och bygger Sveriges civila försvar och har en nyckelroll för en robust livsmedel- och dricksvattenförsörjning. Hos oss har vi hög delaktighet och ett stort engagemang för vårt uppdrag och vi månar om våra medarbetare. Här är du en nyckelperson.
Din roll
I din roll hos oss utvecklar, planerar och formulerar du strategier för den framtida verksamheten vid Enheten för livsmedelshygien. En viktig fråga för enheten är att utveckla avdelningens kommunikation med våra målgrupper genom våra kommunikationskanaler. Ett fokusområde för Livsmedelsverket är att utveckla kommunikationen med företag i livsmedelsbranschen.
I ditt chefskap ansvarar du för verksamhetsplanering, budgetarbete och uppföljning. Du tar ansvar för att skapa riktning och struktur för medarbetarnas och enhetens verksamhet. Som chef har du personalansvar för cirka 15 medarbetare. Du skapar förutsättningar för utveckling och lärande då dina medarbetare tar stort ansvar i arbetet. En framgångsfaktor i ditt ledarskap är lyhördhet och dialog. Du coachar och stödjer dina medarbetare i prioritering och delegerar för ett högt engagemang mot goda resultat.
Du arbetar med ett övergripande angreppsätt, omvärldsbevakar och ser till att det långsiktiga behovet hos våra målgrupper möts genom att stärka relationsbyggandet. Arbetet innebär att du har regelbunden kontakt med företrädare för livsmedelsbranschen, kontrollmyndigheter och andra myndigheter.
Enheten för livsmedelshygien är en av sex enheter på Avdelningen för råd och reglering, och som enhetschef ingår du i avdelningens ledningsgrupp. I ett nära samarbete med avdelningschef och dina enhetschefskollegor bidrar du även till verksamhetsutveckling och att nå målen för avdelningen och för hela Livsmedelsverket.
Enheten för livsmedelshygien
Enheten för livsmedelshygien hanterar frågor kring mikrobiologiska risker, inklusive livsmedelsburna utbrott och frågor om livsmedelshygien. Enheten har ett övergripande ansvar för kunskapsstöd om allmänna principer och krav för livsmedelslagstiftningen och för hygienlagstiftningen i hela livsmedelskedjan. Vid enheten samordnas även Sveriges åtaganden som rör varningar av osäkra livsmedel i det så kallade RASFF-systemet samt myndighetens smittskyddsarbete. Vidare ansvarar enheten för samordning, utveckling och förvaltning av delar av verkets kommunikationskanaler. Till enheten söker vi nu en ny chef.
Din kompetens
Vi söker dig som har en högskoleutbildning. Du har aktuell flerårig chefserfarenhet som innefattar kombinationen av ett operativt och ett strategiskt ledarskap. Det är mycket meriterande om du har erfarenhet inom livsmedelssektorn, gärna genom arbete inom livsmedelsföretag eller i livsmedelskontrollen. För att vara framgångsrik i din roll krävs att du har erfarenhet av strategisk verksamhetsutveckling och god kunskap om offentlig förvaltning. Det är vidare meriterande om du har arbetat inom offentlig sektor. Om du har erfarenhet av att leda och utveckla en verksamhet med ett kommunikativt uppdrag är även detta en merit. Vi ser gärna att du har intresse för digitaliseringsfrågor och kunskap om grundläggande livsmedelslagstiftning. Det krävs mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska i både tal och skrift.
Dina personliga egenskaper
Som person är du trygg i din ledarroll och van vid att ange riktning och skapa engagemang för din arbetsgrupp. Du har ett tillitsbaserat ledarskap där du med gott omdöme coachar din medarbetargrupp att ta ansvar. Du är inkluderande och utvecklande i ditt ledarskap och stödjer i prioriteringar. Du tar initiativ och driver utveckling, vilket kräver att du är modig, kommunikativ och lyhörd. Du är bekväm i att agera självständigt, fatta beslut men också van att delegera. Du bygger och upprätthåller goda relationer och nätverk internt och externt. Din förmåga att blicka framåt, formulera strategier och se helheter är av största vikt för att du ska bli framgångsrik i rollen. Vid vårt urval kommer vi att lägga stor vikt vid de personliga egenskaperna.
Välkommen att kontakta oss
Du är välkommen att kontakta rekryterande chef Kristina Ohlsson. Representant för Saco-S är Karin Neil Persson och för ST Anders Staffas. Samtliga nås via vår växel, tel. 018-17 55 00
Sista ansökningsdag är 2023-09-17. Ansök via platsannonsen på Lediga jobb (livsmedelsverket.se), märk ansökan med diarienummer 2023/03181. Ansökan ska vara skriven på svenska.
Mer information om tjänsten
Anställningsform: Tillsvidare/heltid. Vi tillämpar 6 månaders provanställning
Tillträde: Den 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse
Organisationstillhörighet: Avdelningen för råd och reglering/ Enheten för livsmedelshygien
Placeringsort: Uppsala
Denna tjänst är placerad i säkerhetsklass och svenskt medborgarskap är ett krav för anställning. En säkerhetsprövning kommer att genomföras i enlighet med gällande säkerhetsskyddslagstiftning.
All tillsvidareanställd personal vid Livsmedelsverket är krigsplacerad inom myndigheten.
Inför intervju
Betyg, intyg och ID-handling som styrker din ansökan tas med vid en eventuell intervju.
Välkommen med din ansökan!
Denna rekrytering sker helt genom Livsmedelsverkets försorg. Vi undanber oss därför telefonsamtal från rekryteringsföretag och annonsförsäljare.
Om Livsmedelsverket
Livsmedelsverket arbetar för att maten som produceras, säljs och serveras i Sverige ska vara säker och ärlig, för ett samhälle där det är lätt för människor att äta på ett hälsosamt och hållbart sätt,
och en trygg livsmedels- och dricksvattenförsörjning i vardag och kris.
Våra verktyg är kunskap, råd, regler och kontroll.
Totalt är vi cirka 630 medarbetare, varav drygt 330 i Uppsala och ytterligare 300 som arbetar med livsmedelskontrollen ute i landet.