OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Institutionen för molekylära vetenskaper
Bedriver forskning och utbildning i kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi med fokus på grundläggande biologiska processer såväl som hållbar utveckling och tillämpningar i den gröna sektorn.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Fermentering av europeiska råvaror för bättre textur, smak och nutritionella egenskaper hos tempeh-liknande livsmedel
Innehållsbeskrivning:
Vi letar efter en doktorand/licentiatstudent med placering vid Institution för molekylära vetenskaper som vill undersöka hur livsmedelsstrukturella egenskaper påverkas av deras tillverkningsprocess. Ämnet omfattar experimentella och teoretiska studier inom mikrobiologi och livsmedelsteknologi, för att möta frågeställningar med en relevans för livsmedelsindustrin med fokus på hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion. Intresset växer för konsumtion av växtbaserade livsmedel och i takt med detta ökar konsumenternas efterfråga på mer hållbar, och näringsrika livsmedel med fördelar både för hälsa och miljö. Ur ett hållbarhets- och hälsoperspektiv är detta en positiv trend. Att ersätta soja med lokala alternativ innebär generellt ett skifte till mer hållbar produktion/konsumtion.
Projektet syftar till att upprätta en relation mellan process (t.ex. värmebehandling och fermentering) och närings- och sensorisk kvalitet hos en ny produkt från lokala råvaror. Vi kommer att utveckla en tempeh-liknande produkt med hög konsumentacceptans från lokalt odlade åkerbönor i kombination med havre för att optimera egenskaper såsom hälsosamhet, smak och konsistens hos produkten.
Kvalifikationer:
Kandidaten till doktorandtjänsten ska ha en universitetsexamen i mikrobiologi, livsmedelsteknik, bioteknik eller liknande. Goda kunskaper i mikrobiologi, livsmedelsteknologi och deras tekniker är ett krav. Erfarenhet av båda pro- och eukaryotiska mikroorganismer och växt-baserade livsmedel är meriterade. Kunskap om strukturella metoder t.ex. ljus, konfokal, elektron mikroskopi och reologi, samt kemiskanalys av antinutrients och näringsämnen är meriterande. Personliga egenskaper som ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra uppgifter som en del av ett forskarteam kommer att värderas. Välskriven och talad engelska krävs.
Placering:
Uppsala
Anställningsform:
Doktorand/Licentiat i 2 år med möjlighet till förlängning. EU-projekt; HealthFerm - Innovative pulse and cereal-based food fermentations for human health and sustainable diets.
Omfattning:
100%
Tillträde:
Enligt överenskommelse.
Ansökan
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen senast den 2022-10-20.
För att vara behörig till utbildning på forskarnivå krävs avlagd examen på avancerad nivå eller minst fyra års heltidsstudier varav minst ett år på avancerad nivå.
Urval bland de behöriga sökande baseras på: skriftlig ansökan inklusive meritförteckning; examensarbete, kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, två personliga referenser, kunskaper i engelska. Mer information om krav på engelska kunskaper finns på följande sida:
www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/nya-doktorander-sokes/krav-pa-engelskakunskaper/
Observera att den/de sökande som blir kallade till intervju ska lämna in vidimerade kopior av examensbevis och registerutdrag från tidigare studier på grund- och avancerad nivå vid universitet eller högskola, samt att de sökande som har utländskt medborgarskap också ska lämna in en vidimerad kopia av den sida i passet som innehåller foto och personinformation.
Läs mer om SLU:s forskarutbildning på www.slu.se/utbildning/program-kurser/forskarutbildning/
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden.
www.slu.se