OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Institutionen för molekylära vetenskaper
Vi söker en mycket motiverad person, som skall arbeta med extraktion av ärta, speciellt stärkelse, för texturerade livsmedel. Syftet är att återanvända sidoströmmar av stärkelse och kostfiber skapade vid industriell utvinning av växtbaserat protein. Genom innovativa livsmedelstekniker är målet att förbättra kvaliteten på bröd. Arbetet kommer att genomföras vid Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU.
Om jobbet
Produktionen av växtbaserat protein leder till slöseri med värdefulla biprodukter, såsom fibrer och stärkelse, vilket har betydande ekonomiska och miljömässiga konsekvenser. Däremot kan innovativa tekniker användas för att återvinna dessa biprodukter, och därigenom förbättra resurseffektiviteten och minska miljöpåverkan.
Syftet är att återanvända sidoströmmar av stärkelse och kostfiber skapade vid industriell utvinning av växtbaserat protein. Genom innovativa livsmedelstekniker är målet att förbättra kvaliteten på bröd. Införlivandet av dessa biprodukter i bröd har potential att förbättra funktionaliteten, öka kostfiberhalten, bibehålla sensoriska egenskaper och förlänga hållbarheten. Att omvandla avfall till nya livsmedel med mervärde kan representera en hållbar produktionsmetod som kan bidra till ökad livsmedelsförsörjning.
Projektresultaten bidrar till hållbara produktionsmetoder inom växtproteinindustrin, minskar avfallsgenereringen och utforskar innovativa lösningar för bättre kvalité och näringsvärde hos bröd, så att färre bröd kastas. Resultaten har betydande samhälleliga konsekvenser eftersom det tar upp både ekonomiska och miljömässiga problem. Omanvändningen av industriella biprodukter till näringsrika och tilltalande livsmedel bidrar inte bara till resurseffektivitet utan stöder också målet att ge näring till fler. Vi strävar efter mer hållbara och effektiva metoder för livsmedelsproduktion, som ger en positiv inverkan på hela samhället.
Forskningen kommer att inkludera karaktärisering av ärt-stärkelse. Utvärdera tillsats av sido-strömmar, stärkelse och fibrer, kan användas för att förbättra kvaliteten hos bröd.
Kandidaten förväntas kunna undervisa och handleda studentprojekt inom mikrostruktur och egenskaper.
Din bakgrund
Krav
• Doktorsexamen i fysikalisk kemi, kolloid kemi, mjuka material, biofysik, livsmedelsvetenskap, eller närliggande område.
• Beprövade färdigheter i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska krävs.
Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom struktur karaktärisering av material, företrädesvis livsmedel (eller protein). Kunskap om de strukturella egenskaperna hos livsmedel och tekniker för att studera sådana är centralt för anställningen.
Meriterande
• Kunskaper inom mekanisk karaktärisering.
• Kunskap om livsmedelsteknik (extrudering, emulgering, 3-D Printing, fermentering, brödbakning, etc).
• Erfarenhet av mikroskopi (ljus, konfokal, elektron).
• Kunskap inom sensorik.
• Tidigare erfarenheter av livsmedelsindustrin.
• Erfarenheter av handledning av studenter.
Personliga egenskaper som ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra uppgifter som en del av ett forskarteam kommer att värderas.
Värdefulla erfarenheter och färdigheter inkluderar experimentellt laboratoriearbete, vetenskaplig skrivförmåga och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga projekt.
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba vid SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Placering:
Uppsala
Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning 12 månader
Omfattning:
50%
Tillträde:
1 juli 2024
Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast 2024-03-18.
Specifika bifogade handlingar: CV, komplett publikationslista, doktorsexamensbevis, kopior på högst fem publikationer. En kort beskrivning (1-2 sidor) av tidigare forskning, nuvarande forskningsintressen och andra aktiviteter av relevans för tjänsten. Telefonnummer och e-postadresser till åtminstone två referenspersoner.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har en nyckelroll i utvecklingen för hållbart liv, grundad i vetenskap och utbildning. Genom vårt fokus på samspelen mellan människa, djur och ekosystem och ett ansvarsfullt brukande av naturresurserna bidrar vi till en hållbar samhällsutveckling och goda livsvillkor på vår planet. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden. Vi arbetar för en jämställd och inkluderande arbetsmiljö där öppna samtal mellan människor med olika erfarenheter lägger grunden för vetenskaplighet, kreativitet och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och perspektiv att söka den aktuella anställningen.