OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.
Forskningsassistent i industriell teknik (50%): Hållbar omställning i det svenska livsmedelssystemet
Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik består av tre avdelningar: industriell teknik, kvalitetsteknik samt byggteknik och byggd miljö.
Institutionen har en stark och internationell forskningsmiljö och har ungefär 80 anställda med forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och på Campus Gotland. Denna anställning kommer att vara placerad vid Avdelningen för industriell teknik i Uppsala. För mer information, se https:// www.cie.uu.se.
https://uu.se/om-uu/jobba-hos-oss/
Projektbeskrivning
Livsmedelssystemet står inför enastående utmaningar, men också stora möjligheter. Utmaningarna, på många nivåer, kan inte hanteras med gamla lösningar utan kräver interaktion. Möjligheterna består i att bidra med lösningar inom livsmedelsproduktion för att möta FNs hållbarhetsmål och bidra till hållbar konsumtion, för vår egen hälsa och för en hållbar värld. Här kan Sveriges livsmedelssystem göra skillnad, men då måste vi agera kraftfullt och tillsammans.
I denna forskningsassistenttjänst kommer du att vara en del av FORMAS-centret ”Food Innovation Enabling Sustainable Transition - FINEST”, som samlar 17 intressenter inom akademi, industri och offentlig sektor. FINEST syftar till att spela en avgörande roll för produkt- och systeminnovation inom livsmedelssystemet och stödja både radikal och effektiv transformation och innovation i systemet. Centret kommer att vara en viktig aktör för att både förstå systemomställningen i det svenska livsmedelssammanhanget och samtidigt stödja och påskynda den eller de specifika omställningar i dessa tre fall: 1) en effektiv och hållbar svensk värdekedja för skogsbär som främjar hälsoprodukter, 2) effektiva och hållbara försörjningskedjor för proteingrödor som ersätter kött- och mejeriprodukter, 3) det experimentella power-to-food-konceptet med potential att radikalt minska livsmedelsproduktionens miljöpåverkan. Centret är uppbyggt kring följande kärnkompetenser: Systemomställning, innovationsledning, råvaror och ingredienser, process- och produktdesign, livsmedelssäkerhet och konsumentförståelse.
Denna specifika forskningsassistenttjänst är inom industriell teknik, särskilt hållbar systemomställning. Forskningsprojektet kommer teoretiskt sett främst att handla om multi-level perspective, transition management, strategic niche management, technological innovation systems, och the social practice approach. Empiriskt syftar projektet till att studera systemet för livsmedelsförsörjning i Sverige, särskilt i förhållande till de tre ovan nämnda fallen inom FINEST. Syftet med de empiriska studierna är att få en förståelse för det livsmedelssystem som de innovativa lösningarna som presenteras i detta projekt förväntas förändra. För att förstå potentialen i systemomställning är det viktigt att förstå tillväxten och utvecklingen av det nuvarande systemet. Därför kommer ett longitudinellt, retrospektivt tillvägagångssätt att tas i projektet för att förstå spårberoenden.
Arbetsuppgifter: Forskningsassistentuppgifter inom ovanstående projekt; mer specifikt stöd med planering, genomförande av empiriska studier, analys av empirisk data, samt bidragande till författande av rapporter och vetenskapliga artiklar. Samarbete med andra forskare inom projektet.
Kvalifikationskrav: Masterexamen eller civilingenjörsexamen i industriell teknik, industriell ekonomi, innovation, företagsekonomi eller motsvarande examen. Mycket goda kunskaper i skriftlig och muntlig engelska krävs.
Övrigt/meriterande: Meriterande är dokumenterad kunskap eller praktisk erfarenhet inom hållbarhet och närmare bestämt inom hållbar omställning. Dokumenterad kunskap eller erfarenhet inom livsmedelskedjan är också det meriterande, så även studier av offentlig dokumentation, arkivstudier och diskursanalys. Du bör vara ambitiös, produktiv och ha ett starkt intresse för vetenskap och teknik såväl som företag och industri.
Ansökan: Din ansökan ska innehålla:
- Kort personligt brev
- CV (max. 2 sidor)
- Kopia av din examen
Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 10 månader. Omfattningen är deltid, 50 %. Tillträde 1 september 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.
Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Thomas Lennerfors, thomas.lennerfors@angstrom.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 17 juli 2023, UFV-PA 2023/2774.
Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp.
Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.