OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Anställningsprofil vid en post-docanställning, (100%) i måltidskunskap, refnr CFP 203-179/2007
vid Institutionen för restaurang- och måltidskunskap
Ämnesområde
Ämnesområde för anställn är måltidskunskap.
Ämnesbeskrivning
Riksdagen inrättade utbildn vid Restauranghögskolan i Grythyttan 1992 och i utbildn utskottets betänkande sades att utbildn skall ha en inriktn "där restaurangverksamhetens estetiska sida uppmärksammas både i teori och praktik".Vid institutionen för Restaurang- o måltidskunskap på campus Grythyttan har man därför medvetet arbetat för att ämnet ska få använda begreppet kunskap i stället för vetenskap, eftersom det tydligare uttrycker att måltidskunskap förenar vetenskap, hantverk/yrkeskunskap o estetisk gestaltning i utbildn o forskn o lagt fokus på måltiden inom restaurangverksamheten.Ämnet är mångvetenskapligt o samarbete med olika vetenskaper är viktigt.Därför har avhandlingsarbetet med måltidskunskap som fokus samarbetat med forskn områden som sensorik, företagsekonomi, etnologi, sociologi, folkhälsovetenskap och livsmedelshygien.I forskn liksom i kandidatutbildn i måltidskunskap studeras måltiden som en helhet utifrån 5 aspekter, som innehåller följande delar: rummet, mötet, produkten, styrsystemet o stämningen.En central uppgift för institutionen är att under de närmaste åren expandera och konsolidera forskn i ämnet måltidskunskap.
Arbetsuppgifter
Anställningen, som har en inriktn mot måltidsupplevelser i dagens samhälle o måltidens kvalitet i ett helhetsperspektiv, innebär att bedriva egen forskn samt bidar till utveckl av den mångvetenskapliga kompetens som finns vid institutionen idag o tillvarata de hantverksmässiga o estetiska kunskapsformerna.För anställn gäller att minst 30% avser undervisn vid institutionen, i huvudsak inom ramen för forskar- o grundutbildn.Den egna forskningen inriktas mot något av de vetenskapsområden där samarbete finns, exempelvis sensorik, företagsekonomi, etnologi, sociologi, folkhälsovetenskap el livsmedelhygien.Institutionen eftersträvar att utveckla forskn som innebär en vetenskaplig expansion av ämnet måltidskunskap o där institutionens o ämnets nuvarande kompetens kan utvecklas i mångvetenskaplig riktning.
Behörighet
Behörig att anställas som bitr lektor är den som har avlagt doktorsexamen el har en utländsk examen som bedöms motsv doktorsexamen.I första hand bör den komma ifråga som har avlagt examen högst 5 år före ansökn tidens utgång.Även den som har avlagt examen tidigare bör komma ifråga i första hand om det finns särskilda skäl (ledighet pga sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer o studentorganisationer, föräldraledighet el andra likn omständigheter).
Behörig att anställas som forskarass är den som avlagt doktorsexamen el har utländsk examen som bedöms motsv doktorsexamen.I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst 5 år före ansökn tidens utgång.Även den som avlagt examen tidigare bör komma ifråga i första hand om det finns särskilda skäl (ledighet pga sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackl org o studentorg, mm)
Anställningsformen, biträdande lektor eller forskarassistent, är under utredning.Anställningen är tidsbegränsad i fyra år.
Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.