OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Institutionen för molekylära vetenskaper
Bedriver forskning och utbildning i kemi, biokemi, molekylärbiologi, livsmedelsvetenskap och mikrobiologi med fokus på grundläggande biologiska processer såväl som hållbar utveckling och tillämpningar i den gröna sektorn.
Vi söker en mycket motiverad person, som skall arbeta med växtproteiner för texturerade livsmedel. Arbetet kommer att genomföras vid Institutionen för molekylära vetenskaper, SLU. Detta kommer att ske dels genom ett samarbete med det tvärvetenskapliga forskningscentret PAN Sweden, https://www.oru.se/strategiska-satsningar/mat-och-halsa/pan-sweden/,med målsättning att klargöra samband mellan bearbetning, matens mikrostruktur, biotillgänglighet, matsmältning och fermentering, på hälsa, och dels inom ett EU-projekt HealthFerm, https://www.healthferm.eu/
Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom SLU på https://www.slu.se/om-slu/jobba-pa-slu/
Arbetsuppgifter:
Forskningen kommer att inkludera optimering av protein extraktionsmetoder för förbättrat utbyte och önskad sammansättning inklusive antinutritionella ämnen, samt undersökning av processing av extraherade fraktioner, enskilt och i kombination, under olika förhållanden. Vidare kommer det att finnas möjlighet att studera effekten av att blanda in sidoflöden från proteinextraktionen, dvs stärkelse och fiber, på produktegenskaper såsom struktur och textur.
Kandidaten förväntas kunna undervisa och handleda studentprojekt inom mikrostruktur och egenskaper.
Kvalifikationer:
Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom struktur karakterisering av material, företrädesvis livsmedel (eller protein). Dessutom är kunskaper inom mekanisk karakterisering meriterande. Dessutom är kunskap om livsmedelsteknik (extrudering, emulgering, 3-D Printing, fermentering etc) önskvärd, samt in vitro metoder. Kunskap om de strukturella egenskaperna hos livsmedel och tekniker för att studera sådana är centralt för anställningen. Erfarenhet av mikroskopi (ljus, konfokal, elektron) och reologi är meriterande. Det är meriterande att ha kunskap inom human nutrition och fysiologi. Personliga egenskaper som ansvarskänsla och förmåga att självständigt utföra uppgifter som en del av ett forskarteam kommer att värderas. Värdefulla erfarenheter och färdigheter inkluderar experimentellt laboratoriearbete, vetenskaplig skrivförmåga och förmåga att arbeta i tvärvetenskapliga projekt. Tidigare erfarenheter av livsmedelsindustrin är meriterande. Välskriven och talad engelska fordras.
Doktorsexamen i fysikalisk kemi, kolloid kemi, mjuka material, biofysik, livsmedelsvetenskap, eller närliggande område. Beprövade färdigheter i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska krävs. Erfarenheter av handledning av studenter är en merit.
Placering:
Uppsala
Anställningsform:
Tidsbegränsad anställning högst 2 år.
Omfattning:
100%
Tillträde:
Snarast.
Ansökan:
Välkommen med din ansökan via ansökningsknappen nedan senast den 2022-10-28.
Specifika bifogade handlingar: CV, komplett publikationslista, doktorsexamensbevis, kopior på högst fem publikationer. En kort beskrivning (1-2 sidor) av tidigare forskning, nuvarande forskningsintressen och andra aktiviteter av relevans för tjänsten. Telefonnummer och e-postadresser till åtminstone två referenspersoner.
Fackliga kontaktpersoner:
https://internt.slu.se/min-anstallning/facket/kontaktpersoner/
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) är ett universitet i internationell toppklass med forskning, utbildning och miljöanalys inom vetenskaper för hållbart liv. Huvudorter är Alnarp, Umeå och Uppsala, men verksamhet bedrivs också på forskningsstationer, försöksparker och utbildningsorter i hela landet. Hos oss samlas människor med olika perspektiv men med det gemensamma målet att skapa de bästa förutsättningarna för en hållbar, levande och bättre värld.
SLU har drygt 3000 medarbetare, 5000 studenter och forskarstuderande och en omsättning på över tre miljarder kronor. Universitetet satsar på attraktiva miljöer på sina campusområden.
www.slu.se