OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
SLU söker en mycket motiverad forskare för en två års post-dok i mikrostrukturer hos livsmedel. Tjänsten är placerad vid Institutionen för molekylära vetenskaper, inriktning livsmedelsvetenskap. Vi genererar och förmedlar viktig information om livsmedlens sammansättning och egenskaper och dess betydelse för vår hälsa. Detta sker i nära samarbete med andra forskare och aktörer inom livsmedelskedjan, nationellt och internationellt. Institutionen erbjuder en kreativ och stimulerande internationell miljö. Vi är en del av Biocentrum, en stark forskningsmiljö för grundläggande och tillämpad forskning.
Forskning och utbildning inom livsmedelsvetenskap fokuserar på matens sammansättning och följer livsmedelskedjan via bearbetning och beredning av livsmedelsråvaror. Sammansättning, kvalitet (sensoriska, hälsa, säkerhet) och funktionalitet i livsmedel i relation till primärproduktion, och förädling av intresse för den enskilde konsumenten. Mikrostrukturen påverkas av de fysikaliska, kemiska och bearbetningsbetingelserna. I detta arbete är inverkan av mikrostrukturen på kvalitetsegenskaper såsom textur, barriär och frisättningsegenskaper, etc. en viktig del.
För fullständig annons se: www.slu.se/lediga-tjanster
Arbetsuppgifter: Att utveckla metoder för avbildning av specifika komponenter 3-D-fördelning i livsmedel i olika stadier i produktionskedjan. Detta kommer att innebära både meze/mikro nivå med hjälp av konfokal- eller ljusmikroskop och ultrafin struktur-nivå med hjälp av ?atomic force microscope? (AFM) och elektronmikroskop. Målet är att utveckla nya tekniker för mikroskopi i livsmedelsapplikationer såväl som för att utvärdera effekten av olika bearbetningsmetoder (såsom extrudering, spinning, 3-D-utskrift) på strukturen. Det är också viktigt att kunna utvärdera ?catch/release? funktioner och hur strukturen bryts ner av enzymer. Råvaran kan vara av såväl animaliskt som av vegetabiliskt ursprung.
Kandidaten förväntas kunna undervisa och handleda studentprojekt inom mikrostruktur och egenskaper.
Kvalifikationer: Doktorsexamen i fysikalisk kemi, kolloid kemi, mjuka material, biofysik, livsmedelsvetenskap, eller närliggande område. Den sökande bör ha en gedigen bakgrund inom mikrokaraktärisering (LM, SEM, TEM) av material, företrädesvis livsmedel. Dessutom är kunskaper inom mekanisk och/eller sensorisk karakterisering eller inom antikroppar/immuntekniker meriterande. Kunskaper i ?catch/release? funktioner kommer också att värderas. Dessutom är kunskap om livsmedelsteknik (extrudering, emulgering, etc) önskvärd.
Beprövade färdigheter i både muntlig och skriftlig vetenskaplig engelska krävs. Erfarenheter av handledning av studenter är en merit. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss i första hand till den som har doktorsexamen som inte är äldre än 3 år.