OBS! Ansökningsperioden för denna annonsen har
passerat.
Arbetsbeskrivning
Anställningsprofil vid en anställning som universitetslektor/adjunkt i måltidskunskap och värdskap, refnr CFP 61/2008
Bakgrund och ämnesbeskrivning
Måltidskunskap och värdskap förenar de olika kunskapsformerna hantverk/yrkeskunskap, estetisk gestaltning och teori/vetenskap i grundutbildningen.Huvudområdet är mångvetenskapligt och samarbete med olika vetenskaper och perspektiv är viktigt.
För att stärka huvudområdets utbildning söker vi en universitetslektor/adjunkt i måltidskunskap och värdskap med inriktning mot dryckeskunskap och sommelierhantverk.Dryckeskunskap och sommelierhantverk på restaurang är grundläggande för utbildningen inom måltidens olika delar.I kandidatutbildningen i måltidskunskap och värdskap studeras måltiden som en helhet utifrån fem aspekter: rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen.
Arbetsuppgifter
I anställningen, som har en inriktning mot dryckeskunskap och sommelierhantverk, ingår undervisning inom ramen för grundutbildningen.Dessutom ingår att utveckla en reflektion kring dryckeskunskap och sommelierhantverk med delarna teori, praktik och estetiskt gestaltande genom samarbete med lärare och forskare inom institutionens mångvetenskapliga profil och kompetensområden.
För anställning som lektor tillkommer undervisn på avancerad nivå, forskning o handledning av doktorander.I arbetsuppgifterna ingår för lektorstjänsten att integrera o utveckla teori/vetenskap inom dryckes- o sommelierhantverk inom huvudområdet måltidskunskap o värdskap i samarbete med lärare o forskare vid institutionen.
Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i ämnesområdet el har motsv vetenskaplig kompetens el har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll o de arb uppgifter som ska ingå i anställningen, genomgått högskolepedagogisk utbildn eller på annat sätt förvärvade motsvarande kunskaper samt visat pedagogisk skicklighet.
Tjänsteställe är Campus Grythyttan.
Bedömningsgrunder
Vid tillsättning kommer vikt att fästas vid erfarenhetsbaserad kunskap från dryckes- o restaurangbranschen med estetiskt gestaltande förmåga, service och värdskap samt pedagogisk skicklighet att förmedla dryckeskunskap o sommelierhantverk med akademisk reflektion.Förmåga att samverka med det omgivande samhället är ett krav.
Vid bedömning av yrkeshantverket kommer stor vikt fästas vid etablerat nätverk i den svenska dryckesbranschen.Med anledning av institutionens internationaliseringssträvanden kommer även hänsyn att tas till dokumenterad delaktighet i internationella nätverk inom dryckeskunskap.Som egna meriter värderas särskilt examen från WSET på Diploma-nivå då dessa kurser ges vid institutionen.
Anställningen kommer i första hand att tillsättas som universitetslektor.Om behörig sökande för lektor saknas, sker tillsättn som adjunkt.
Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.
Ansökan märkt med refnr CFP 61/2008, bif meritförteckn, kopior av betyg/intyg, skriftlig redogörelse/dokumentation för vetenskaplig o pedagogisk skicklighet (se anvisn om pedagogisk meritportfölj) samt de vetenskapliga skrifter som åberopas (högst 10 arb).Alla ansöknhandl inskickas i 3 identiska uppsättn till Registrator, Örebro universitet, 70182 Örebro