Univ lektor/adjunkt i måltidskunskap/värdskap

Arbetsbeskrivning

Anställningsprofil vid en anställning som universitetslektor/adjunkt i måltidskunskap och värdskap, refnr CFP 61/2008

Ämnesområde
Ämnesområde för anställningen är måltidskunskap och värdskap.

Bakgrund och ämnesbeskrivning
Måltidskunskap och värdskap förenar de olika kunskapsformerna hantverk/yrkeskunskap, estetisk gestaltning och teori/vetenskap i grundutbildningen.Huvudområdet är mångvetenskapligt och samarbete med olika vetenskaper och perspektiv är viktigt.
För att stärka huvudområdets utbildning söker vi en universitetslektor/adjunkt i måltidskunskap och värdskap med inriktning mot dryckeskunskap och sommelierhantverk.Dryckeskunskap och sommelierhantverk på restaurang är grundläggande för utbildningen inom måltidens olika delar.I kandidatutbildningen i måltidskunskap och värdskap studeras måltiden som en helhet utifrån fem aspekter: rummet, mötet, produkten, styrsystemet och stämningen.

Arbetsuppgifter
I anställningen, som har en inriktning mot dryckeskunskap och sommelierhantverk, ingår undervisning inom ramen för grundutbildningen.Dessutom ingår att utveckla en reflektion kring dryckeskunskap och sommelierhantverk med delarna teori, praktik och estetiskt gestaltande genom samarbete med lärare och forskare inom institutionens mångvetenskapliga profil och kompetensområden.

För anställning som lektor tillkommer undervisning på avancerad nivå, forskning och handledning av doktorander.I arbetsuppgifterna ingår för lektorstjänsten att integrera och utveckla teori/vetenskap inom dryckes- och sommelierhantverk inom huvudområdet måltidskunskap och värdskap i samarbete med lärare och forskare vid institutionen.

Behörighet
Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i ämnesområdet eller har motsv vetenskaplig kompetens el har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll o de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen, genomgått högskolepedagogisk utbildn eller på annat sätt förvärvade motsv kunskaper samt visat pedagogisk skicklighet.

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har avlagt examen från högskoleutbildn inom ämnesområdet el har motsv kompetens, genomgått högskolepedagogisk utbildning el på annat sätt förvärvade motsv kunskaper samt visat pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrunder
Vid tillsättning kommer vikt att fästas vid erfarenhetsbaserad kunskap från dryckes- o restaurangbranschen med estetiskt gestaltande förmåga, service och värdskap samt pedagogisk skicklighet att förmedla dryckeskunskap och sommelierhantverk med akademisk reflektion.Förmåga att samverka med det omgivande samhället är ett krav.
Vid bedömning av yrkeshantverket kommer stor vikt fästas vid etablerat nätverk i den svenska dryckesbranschen.Med anledning av institutionens internationaliseringssträvanden kommer även hänsyn att tas till dokumenterad delaktighet i internationella nätverk inom dryckeskunskap.Som egna meriter värderas särskilt examen från WSET på Diploma-nivå då dessa kurser ges vid institutionen.

Tjänsteställe är Campus Grythyttan.

Anställningen kommer i första hand att tillsättas som universitetslektor.Om behörig sökande för lektor saknas, sker tillsättning som adjunkt.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera en omgång ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

Sammanfattning

  • Arbetsplats: Örebro universitet
  • 1 plats
  • Heltid
  • Publicerat: 31 mars 2008
  • Ansök senast: 12 maj 2008

Liknande jobb


23 oktober 2024

Professor i konst

22 oktober 2024

Professor i etnologi

Professor i etnologi

11 oktober 2024

Thandika Mkandawire Scholar

Thandika Mkandawire Scholar

21 oktober 2024